Op zoek naar gerecycled papier? Op deze pagina geven we informatie over de verschillende soorten en keurmerken.


Wil je duurzaam printen/drukken? Dan zal je met een aantal aspecten rekening moeten houden. Als eerst kijk je of de leverancier een milieuzorgplan heeft doorgevoerd in zijn bedrijfsvoering. Een milieuplan houdt in dat er in het bedrijf rekening wordt gehouden met milieu en de omgeving. Daarnaast kijk je of het bedrijf gebruik maakt van duurzaam papier. Duurzaam papier wordt vaak aangeduid met een keurmerk.

Er zijn veel verschillende keurmerken om duurzaam papier aan te duiden en ieder keurmerk heeft zo zijn eigen kenmerken. Daarom kan het wel eens lastig zijn om het juiste papier te kiezen. Hieronder kort een overzicht van de bekendste milieukeurmerken en de kenmerken ervan.


FSC EN PEFC

Deze keurmerken richten zich op duurzaam en verantwoord bosbeheer en op de maatschappelijke aspecten.

Om deze keurmerken te krijgen, moeten alle schakels in de handelsketen van het product worden gecertificeerd. Pas wanneer bijvoorbeeld een bosbeheerder, papierfabriek, papiergroothandel en drukkerij aan kunnen tonen zich aan de regels van FSC te houden, kan een product als FSC worden verkocht en mag het FSC-logo erop geplaatst worden.
 

Europees Ecolabel, Nordic Swan en Der Blaue Engel

Deze keurmerken richten zich naast grondstoffen op de productie (toegevoegde materialen, energiegebruik, emissies en transport) van de eindproducten.
 

Europees Ecolabel

Europees Ecolabel richt zich op producten en diensten die minder milieubelastend zijn dan andere vergelijkbare producten. Wat houdt dit in? Papier wordt gemaakt van gerecycled papier en nieuwe houtvezels zijn afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Daarnaast wordt er beperkt gebruik gemaakt van schadelijke stoffen.
 

Nordic Swan

Dit keurmerk garandeert dat er op een milieuvriendelijke wijze papier wordt geproduceerd. Slechts een beperkt aantal additieven en grondstoffen worden in de productie gebruikt. Daarnaast zijn verontreinigde producten uit de productie van grondstoffen verboden.
 

Der Blaue Engel

Net als het Europees Ecolabel richt Der Blaue Engel op producten en diensten die minder milieubelastend zijn dan andere vergelijkbare producten.
 

ISO 14001 en EMAS

Deze keurmerken richten zich op de bedrijfsprocessen binnen organisaties die zich bezighouden met papier. Een bedrijfsproces kan bijvoorbeeld een milieumanagementsysteem zijn waarbij een organisatie een plan opstelt, zodat men rekening houdt met milieu en omgeving.
Kies je voor verantwoord papier? Zorg dan voor een goede mix van deze keurmerken.

Drukkerij de Bij helpt je hier graag bij. Wij kiezen uitsluitend voor duurzaam papier dat wordt bestempeld met één of meerdere van deze keurmerken.
 

Wist je dat maar 13% van de boskap wordt gebruikt voor de Europese papierindustrie? 50% wordt gebruikt voor energie en 28% voor de bouw.

 

Gerecycled (kringloop) papier en karton

Bij gerecycled papier wordt bestaand (oud) papier met water vermengd en zijn vervuilingen en inkt uit het papier gehaald. Daarna wordt het verwerkt tot ‘nieuw’ papier. Een voordeel hiervan is dat er op deze manier geen nieuwe papiervezels nodig zijn. Nieuwe papiervezels zijn afkomstig uit natuurlijke materialen zoals bomen; er worden dus minder bomen gekapt. Papier kan maar liefst 4 tot 7 keer worden gerecycled. Een ander voordeel is dat papierfabrieken, die gerecycled papier maken, minder energie, minder water en chemicaliën gebruiken om dit soort papier te maken.

Wie kiest voor gerecycled papier levert tegenwoordig niet meer in op kwaliteit, performance, uiterlijk of witheid. Er is namelijk een enorme vooruitgang geboekt in de productie van gerecycled papier. Waar je vroeger nog duidelijk kon zien dat papier gerecycled was (door een smoezelige kleur bijvoorbeeld), is dat tegenwoordig niet per se het geval.
 

Beperkingen van gerecycled papier

Helaas kan bestaand (oud) papier niet eindeloos gerecycled worden. De vezels uit oud papier gaan maximaal 7 keer mee en verliezen uiteindelijk de sterkte die de vezels hadden. Tijdens het productieproces worden daarom vaak nieuwe lange houtvezels toegevoegd aan de oude vezels. Zonder aanvoer van deze nieuwe houtvezels kunnen we geen gerecycled papier maken.

Drukkerij de Bij vindt het belangrijk dat wanneer er nieuwe houtvezels worden toegevoegd, deze afkomstig zijn uit duurzaam bosbeheer. Bomen nemen namelijk constant CO₂ op en zetten deze vervuilende uitstoot om naar zuurstof. Ook leggen bomen andere vervuilende stoffen zoals broeikasgassen vast. Verantwoord beheerde bossen dragen op deze manier bij aan de vermindering van klimaatverandering en houden rekening met biodiversiteit. Bossen zijn dus als het ware een hernieuwbare bron en om dat in stand te kunnen houden, moeten bossen duurzaam worden beheerd. De papierindustrie werkt met diverse certificeringsschema's die daarvoor een garantie geven.
 

Kan gelamineerd papier worden gerecycled?

Gelamineerd papier kan problemen veroorzaken wanneer dit papier wordt gerecycled. Kunststoffolie, dat in gelamineerd papier zit, kan niet gemakkelijk losweken van het papier of karton. Gebruik van laminaat moet dus een bewuste keuze zijn. Bijvoorbeeld om het drukwerk te veredelen of om de levensduur te verlengen. Andere mogelijkheden voor een glans op het papier zijn vernis of lak.

Wanneer je toch kiest voor gelamineerd papier, is het belangrijk dat je het niet in de oud papierbak gooit maar bij het restafval. Op die manier kan het makkelijker worden verwerkt.
 

CO2 in papier

Bomen halen CO₂ uit de lucht en slaan dit op. Houtproducten, zoals papier of karton, blijven CO₂  binden totdat ze worden verbrand. Opgeslagen CO₂  komt dus niet vrij wanneer een boom is gekapt. Door recycling blijft de CO₂ nog langer bewaard. Papier en karton zijn dus een opslagmiddel voor CO₂.
 

Soorten gerecycled papier en karton

Gerecycled papier is er in allerlei soorten en maten. Ben je op zoek naar een specifiek soort papier, of weet je nog niet precies wat je nodig hebt, neem dan contact op voor advies.

Zoals eerder is uitgelegd, worden er vaak houtvezels toegevoegd om papier en karton te recyclen. Daarnaast kunnen er andere materialen worden gebruikt in dit proces. Deze vervangers van houtvezels in papier zijn:   
  • Landbouw afval 
  • Tomatenplant
  • Olifantengras

Voorbeelden van papier en karton met houtvezel vervanger


[{"source_type":"","has_placeholder":"","default_value":"","validation":"","unique":"","mandatory":"true"}]
{"error_unique":"Deze waarde is al bezet.","label":"Organisatie","error_mandatory":"Dit veld is verplicht.","error_validation":""}
[]
[{"mandatory":"true","unique":"","validation":"","default_value":"","has_placeholder":"","source_type":""}]
{"label":"Naam","error_mandatory":"Dit veld is verplicht.","error_unique":"Deze waarde is al bezet.","error_validation":""}
[]
[{"mandatory":"true","unique":"","validation":"phone","default_value":"","has_placeholder":"","source_type":""}]
{"label":"Telefoonnummer","error_mandatory":"Dit veld is verplicht.","error_unique":"Deze waarde is al bezet.","error_validation":"Dit is geen geldig telefoonnummer."}
[]
[{"mandatory":"true","unique":"","validation":"email","default_value":"","has_placeholder":"","source_type":""}]
{"label":"E-mailadres","error_mandatory":"Dit veld is verplicht.","error_unique":"Deze waarde is al bezet.","error_validation":"Dit is geen geldig e-mailadres"}
[]
[{"mandatory":"","default_value":"","has_placeholder":"","source_type":""}]
{"label":"Uw aanvraag","error_mandatory":"Dit veld is verplicht."}
[]
[{"mandatory":"","multiple_upload":"1","source_type":""}]
{"label":"Bestand(en) uploaden","error_mandatory":"Dit veld is verplicht."}
[]
Bladeren
[[]]
{"label":"Verzenden"}
[]
[[]]
{"text":"Controleer uw gegevens."}
[]