12 april 2024 Norbert van Schie

1 april 1925

Schijnt Drukkerij de Bij opgericht te zijn, ik was er niet bij want dat is 99 jaar geleden.
In 99 jaar kan een bedrijf een hoop spullen (troep) bewaren, maar alles bewaren gaat niet, er dient ook opgeruimd te worden en gaan helaas dus ook stukken weg waarvan we nu zeggen “Dat is jammer dat, dat er niet meer is”. Zeker tijdens een verhuizing wordt er een hoop weggegooid.
Drukkerij de Bij is zeker 3x verhuisd. 1e adres Jac v Lennepstraat, 2e Warmondstraat, 3e Sloterkade en sinds 1992 op de Donauweg.

Om het 100 jarig bestaan te vieren wil je toch eigenlijk wel wat meer weten.
Zo ben ik opzoek gegaan naar een document van oprichting, bij KvK is alleen bekend wanneer de BV is opgericht, dat was in 1991. Maar documenten daarvoor zijn niet te vinden, ook de oud eigenaar heeft niets, hij heeft het ook alleen maar van horen zeggen. Via een tip uitgekomen bij het Noord-Hollands archief, ook daar helaas niets wat wijst op oprichting 1-4-1925. Ook in het Amsterdams stadsarchief (erg leuk trouwens) gesnuffeld, niets over oprichting wel dat de 1e eigenaar Christiaan Meeuse was en later zijn zoon Meindert het heeft voortgezet.
Misschien heeft het KVGO een archief? En ja hoor, daar kwam een document naar boven van 19 maart 1965, met de aankondiging van het 40 jarig bestaan op 1-4-1965. Eindelijk iets op papier wat zegt dat we vandaag 99 jaar zijn.