01 maart 2024 Norbert van Schie

Alweer 25 jaar naar de Donauweg gereden.


1 maart 1999 kwam ik in loondienst bij drukkerij de Bij, als planner / commerciële medewerker. Een job die mij prima paste, vooral de combinatie.
Vrij snel mijn draai kunnen vinden en een jaar later werd ik  benoemd tot adjunct-directeur.
Medio 2000/2001 werd ik gepolst of ik interesse had om de drukkerij over te nemen. Daar slaap je natuurlijk wel even een paar nachtjes over en uiteindelijk besloten de uitdaging aan te gaan. Zo’n overnameproces kost tijd, maar begin 2002 werden de handtekeningen gezet en was ik trotse eigenaar van drukkerij de Bij.

Terugkijkend lijkt het een eeuwigheid maar de tijd is gevlogen, ik kan mij qua gevoel niet voorstellen dat het alweer 25 jaar geleden is.

Stil zitten zit niet echt in mijn aard, en dat is denk ik ook wel terug te zien in de DNA van drukkerij de Bij. Waar we vroeger voornamelijk huisstijlen maakte zijn we doorgegroeid naar een drukkerij voor duurzaam geproduceerd drukwerk en bijzondere producties. Natuurlijk maken we nog steeds huisstijlen, maar is nog maar een fractie van toen.

In 25 jaar tijd is er ook veel veranderd in de techniek. Er werden nog films belicht, montage, plaat belichten en ontwikkelen. We drukten toen nog met 2 kleurenpersen. Digitaal drukken was er toen nog niet, internet stond nog in de kinderschoenen. Adverteren deden we in de Goudengids. Calculaties maakten we in een MS-DOS pakket en offertes faxen. Opslag van opmaak bestanden op floppy’s / SyQeust, later cd en daarna dvd. Wat waren we op den duur ook blij met een ISDN verbinding, in plaats van inbel-verbinding. Phoe, terugkijkend voel je wel oud.

Wat een verschil met nu, bijna gaat alles digitaal of automatisch, met daarbij nog steeds veel liefde voor het ambacht. Drukbestanden worden al in het order MIS pakket op stand gezet en doorgestuurd naar de plaatbelichter en inktsettings meteen naar de drukpers. Eén van de 2 kleuren drukpers hebben we nog staan (soms handig zonder al die sensoren), maar de andere drukpersen zijn nu vol geautomatiseerde 4-kleuren drukpersen. Digitaal drukken is er bijgekomen, signing met inkjetprinters en snijplotters. Afwerking flink uitgebreid om de meeste producties in eigen huis te houden. Niet alleen de techniek veranderden maar ook de skills van de medewerkers zijn meegegaan met de verandering.

We zijn echt een ander bedrijf dan de drukkerij uit 1999. Wanneer je bezig bent lijkt het een normaal proces, elk jaar probeer je het weer beter en mooier te doen dan het jaar daarvoor.
Maar nu terugkijkend denk ik, jeetje wat is er toch veel veranderd.

Hoe drukkerij de Bij er over 10 jaar uitziet, weet ik niet.
Maar stilstand is achteruit gang, dus we blijven in beweging en zien vanzelf wat de toekomst ons brengt.